Barnmorskorna får det allt svårare att klara sina jobb på ett lugnt och säkert sätt. Politikerna prioriterar ner vården och gör barnmorskornas jobb tyngre och mer stressigt. Därför demonstrerade ett hundratal barnmorskor och föräldrar utanför Landstingshuset i Stockholm idag. Det är JÄTTEVIKTIGT att bebisar får födas under tryggast möjliga omständigheter, både för föräldrarna (som kanske bara får en chans i livet) och för barnet. Det räcker inte med att man överlever, man behöver ha det harmoniskt omkring sig också. Vissa forskare menar att omständigheterna kring födelsen kan vara helt centrala för fortsättningen av ens liv.

Vi har alla fötts en gång, och många av oss har fått barn eller kommer att få barn. Därför borde vi alla stödja barnmorskorna och se till att de får vad de behöver, både på sjukhusen och för hemfödslar. Så här skriver barnmorskor på Stockholms läns sjukhus på Vårdförbundets hemsida idag:

”Vi kan inte längre ge den vård och omsorg som bygger på evidens och beprövad erfarenhet. All forskning visar att en närvarande barnmorska hos den födande kvinnan minskar risken för komplikationer som större blödningar, bristningar, utdraget förlopp, sugklocka och kejsarsnitt.

Forskning och beprövad erfarenhet visar att vi borde vara en barnmorska per födande kvinna. En barnmorska runt om i Sverige idag kan ha upp till tre kvinnor i fullt värkarbete samtidigt. För det mesta springer vi mellan flera födande kvinnor. Telefonen ringer hela tiden och vi måste omedelbart avgöra vem som behöver komma in till förlossningen och vem som kan vara hemma några timmar till.”

Bild: Petra Jankov Picha

För att kunna ge en trygg och säker vård kräver barnmorskorna följande:

• Häv omedelbart de sparbeting som finns för förlossningsvården

• En barnmorska per kvinna i aktiv förlossning

• Fler barnmorskor i förlossningsvården och i alla beslutande organ

• Höj förlossningspengen som legat på samma nivå i många år

• Fler förlossningsrum

• Ta ett långsiktigt ekonomiskt ansvar vid planeringen av förlossningsvården

Läs om bakgrunden och dagens demonstration på Storify

Debattartikel i SvD: Förlossningsvården är inte längre säker

Stöd barnmorskornas kamp på Facebook

Följ barnmorskeupproret på Twitter

Läs Petra Jankovs bloggtext om barnmorskornas protester

3 Replies to “Upp till kamp för dom som är där när vi föds!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *