Dr Karma, Esq.

FRÅGA: Doktor Karma, jag hoppas verkligen att min fråga kommer med nu! Häromdagen kom jag cyklande på en kombinerad gång- och cykelväg längs en kanal. Cykelbanan just här var mycket isig och knölig, så jag cyklade på gångvägen istället. Mycket sakta och försiktigt. En välklädd, snaggad man i 40-årsåldern kom gående mot mig. Jag såg till att få ögonkontakt och väjde ordentligt för honom, så långt ut till höger på gångbanan jag bara kunde, så att han hade god marginal att mötas om han gick mitt i gångbanan. Istället klev han ut rakt emot mig, stannade, slet ut sina hörlurar ur öronen, pekade på cykelbanan och vrålade ”DÄR ÄR CYKELBANAN! DÄR ÄR CYKELBANAN!”.
Jag stannade, förbluffad, och kunde inte få fram ett ord. Efter tre sekunders ilsket blängande satte han tillbaka hörlurarna och stampade vidare. Nu undrar jag: Vad borde jag ha svarat, för att bibehålla mitt goda karma?

Signatur ”Rådvill cyklist”

SVAR: Kära Rådvilla cyklist! För det första vill jag säga att du inte bara verkar sakna råd utan även trafikvett. Om man inte kan cykla i cykelbanan så finns det bara en sak att göra: led cykeln! Men jag vill inte låta för sträng. Jag förstår att du inte menade illa; du vidtog alla mått och steg (utom att kliva av hojen då) för att inte orsaka de mötande fotgängarna någon skada. God karma!

Jag vill också tacka dig för en intressant fråga. Hur bemöter vi rasande, ovänliga och ohyfsade människor på ett sätt som inte försämrar, utan förbättrar den universella karman? Det beror naturligtvis på. I just detta fall ser jag att det finns flera olika metoder. Vi ska granska dem var och ett.

1. Med raseri. Så fort du såg att han tänkte skälla ut dig kunde du ha hoppat av cykeln, gått fram och gett honom en rak höger. (Det hade förmodligen smärtat dig mer än det smärtat honom, om du inte hade använt en boxhandske förstås.) Dock är det dålig karma att slå folk på käften, särskilt om man gör det för att slippa höra deras åsikter.
Karmapoäng: 0

2. Med en snärtig replik. Det är mycket frestande att svara någonting dräpande när man blir utskälld (särskilt om den skällande har rätt), och man kommer alltid på det perfekta svaret för sent. Till exempel kunde du ha svarat: ”Där är den ju! Som jag har letat!” eller ”Hör du inte klockan? Hör du inte klockan?” (eller något ännu mer lustifikt, kom med ett bättre förslag själv om du nu är så himla fiffig). Men retsamhet och hån är inte heller bra. Respektlöshet förmörkar sinnet och gör världen till en sämre plats.
Karmapoäng: 0

3. Med en varm korv. Alla blir glada över att få en varm korv.
Karmapoäng: 15 (25 om det är en sojakorv)

4. Med kärlek. Kärlek är svårt. Vad är kärlek? Det är också svårt att krama någon som står och vevar och skriker. Man kan börja med något lättare, som en slängkyss, eller en kärleksfull gåva (se varm korv ovan). Risken är dock överhängande att det inte är äkta kärlek man känner utan något slags passivt/aggressivt substitut som förhåller sig till kärlek ungefär som en påse Liptons till handplockade teblad från Himalayas sluttningar.  
Karmapoäng: 0 (om det inte är äkta kärlek förstås, det är värt minst 7 poäng)

5. Med oohm ah uhm. Ödmjukhet är bra för karmat, men det ska vara rätt sort. Att till exempel ge efter för den rasande och svänga upp på den isiga cykelbanan eller börja gråta och slänga cykeln i kanalen är inte bra för den rasandes karma. Det stärker honom i den falska tron att han kan utöva reell makt genom att ryta och härska. Den sanna karmacyklisten ramlar inte i känslofällan. Hen förstår att det inte finns någon som kan ”vinna” när känslorna (egna eller andras) redan tagit överhanden. Istället är det universum som vinner, när cyklisten nickar för att bekräfta att meddelandet är uppfattat, utan att stanna och utan att väja. Om det känns svårt att bibehålla ett meditativt lugn kan det hjälpa att mumla ”oohm ah uhm”, alternativt sjunga ”Ta mig till havet” medan man cyklar vidare.
Karmapoäng: 100

Det var allt för idag från Doktor Karma. Skicka in era frågor så får ni svar när ni får svar. Au revoir!

6 Replies to “Doktor Karma svarar: Hur möta en arg fotgängare?”

  1. Det här var just den ledstjärna jag behövde inför en helg som kan bli en karmaprövning på alla plan: ”nicka för att bekräfta att meddelandet är uppfattat, utan att stanna och utan att väja.” Så får det bli

  2. Cool blogg. Måste väl säga att den välklädde snaggade mannen föreföll lite väl överspänd. Samtidigt befann du dig på fel väg vid fel tidpunkt. Det hela slutade 0-0 skulle jag vilja säga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *