• Anlita en välrenommerad flyttfirma. Annars kan det gå som det gick för oss i måndags: flyttgubbarna kom en halvtimme för sent och började flytta långsamt som tapirer. Den flyttstädning som skulle ingå dök inte upp. När flyttbilen var full hände ingenting i två och en halv timme, eftersom chauffören hade gått för att göra ärenden. För sent gick det upp för oss att den firma vi anlitat var en flyttmäklare som lagt ut flytten på några underbetalda ryssar med obefintliga stadsbudskunskaper.
 • Ha många goda vänner som hjälper till att flytta. TACK Elsa, Susanna, Max, Axel, Ossian, Malin, Lennart, Micke, Gunnar, Oliver och Rolf. Utan er hade vi bott kvar på Bellmansgatan 24 fortfarande, eller suttit på dårhus, eller möjligen i finkan.
 • Ha en hissreparatör fastkedjad vid hissen. Annars kan det gå som det gick för oss i måndags: först stannade lilla hissen med fyra av våra flytthjälpar instängda inuti. Där blev de sittande i cirka en halvtimme men verkade ganska nöjda ändå (”vi slipper ju bära!”). Sen kom hissreparatören och släppte ut dem. En kvart senare stannade stora hissen och blev stående i två timmar, eftersom hissreparatören nu var på annan ort. På eftermiddagen stannade hissen i det huset vid flyttade in i, och blev stående i fyra timmar eftersom, ja, ni fattar.
 • Se helst till att det inte ösregnar.
 • Om man är två parter som ska byta samma dag, se till att de två olika flyttfirmorna inte börjar kivas om vem som har första tjing på hissen och det eventuellt torra utrymme som finns för de tvåhundra biljonerna flyttkartonger.
 • Om man är två parter som ska byta samma dag, se till att de två olika flyttfirmorna är ungefär lika effektiva. Vi (som är politiskt korrekta söderbor) kände oss mycket obekväma med det faktum att våra usla flyttare samtliga var från länder med arabiska eller kyrilliska bokstäver, medan den andra flyttfirman uteslutande bestod av ariskt hypereffektiva, blonda unga män från trakten av Borlänge. När de senare himlade sig med sina dalablå ögon och suckade över våra klåpare kände vi omedelbart hur orättvist det var och hur fina och mänskliga våra flyttare var jämfört med de där linhåriga flyttmonstren.
 • Skaffa fram förströelse för den familj som ska flytta in, så att de har något att göra medan de står i ösregnet i timmar och ser taxametern ticka iväg och blir alltmer likbleka och deras vuxna barn börjar leta efter trubbiga föremål. Det är mycket bättre att de lägger pussel eller spelar något roligt sällskapsspel.
 • Om bytet ska ske klockan 14 är det inte lämpligt att flyttstädarna kommer 14:15. Flyttstädningen som ingick skulle utföras av samma tapirer som flyttade kartongerna. Inte så fiffigt. De visade sig dessutom vara ännu sämre på att städa än att flytta. Vi fick panikringa efter en jourstädfirma.
 • Ha handskar, träskor, madrasserad dräkt och titanförstärkta ryggmuskler under hela flytten, upp till en vecka efter då alla kartonger ska packas upp, genomsökas och flyttas runt i lägenheten. Detta för att undvika sönderslitna nagelband, avbrutna finger- och tånaglar, blåmärken och träninsgvärk SuperDeLuxe.
 • Flytta in i en fantastisk lägenhet med utsikt över hela stan, hämta mat på Sukhothai och röj middagsbordet från kartonger så att alla flyttvänner får plats att äta middag klockan tio på kvällen medan solen går ner och färgar himlen i lila, guld och rosa. Man kanske knappt kan lyfta ätpinnarna av utmattning, men det är definitivt värt det.
 • Det var allt, tror jag. Nästa vecka: Vad man ska tänka på när man packar flyttkartonger.

 

8 Replies to “Vad man ska tänka på när man flyttar”

 1. Oj, låter prövande!!

  Själv tog jag in en massa offerter från flyttfirmor. Valde en, de skulle ha x tusen kronor. Sedan visade det sig att de lade ut alltihop på entreprenad till en av de andra som jag hade begärt offert på. Den firman ville ha hälften mot de firman som lagt det på entreprenad!! Blev asförbannad och hävde avtalet.

  Anlitade flyttekspressen till sist. Väldigt bra firma. Ett missöde med en kartong, ett annat med en lös bordsskiva som blev kvar i flyttbussen. Fick ersättning för prylen som gick sönder och de kom med bordsskivan. Fick låna kartonger också.

 2. När jag flyttade in på ett ställe, för sjunde gången på lika många år, så övervägde jag starkt att när jag skulle flytta nästa gång då skulle jag helt sonika kasta ut allt genom fönstret. Det som var helt när det landade skulle få följa med till det nya stället men vi bar och bar lite till när jag flyttade ut.

 3. Jag vet att det är jobbigt att gnälla i efterskott, men det ska du kanske göra ändå. Vi skulle betala 28 000 för vår senaste flytt, som blev katastrofal på alla sätt.

  (Packar man parfymer med hantlar? Javisst! Men inte utan emballage? Johodå!)

  Det tio sidor långa brevet med bilder som jag skickade gjorde att de sänkte priset till 12 000.

 4. Ja, jag har ju redan skrattat åt det här så nu gör jag det igen. Så fantastiskt fint ni har det och vilken skön terass, även i regn och blåst:-)

 5. Ledsen att jag inte svarat tidigare, är fortfarande i kartonger. Säger som jag gjorde förra gången: En flytt har många likheter med en förlossning, som tex den utdragna smärtan, lättnaden när det är över och att det är så absolut värt det.

  Jessika: Jag känner verkligen igen känslan. Nästa gång blir det ut genom fönstret, det vill säga aldrig.

  Lotten: GAAAHHH jag vet, du har helt rätt men jag ser SÅ VÄLDIGT LITE fram mot det.

  Cruella: Lite stormbyar har väl aldrig gjort nån blöt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *