En av de få fördelarna med att vara sjuk är att man hinner läsa mer än vanligt*. Jag har nu varit nerbäddad i en vecka och har hunnit plöja en hel hög med böcker. Här är en kort sammanfattning så länge:

Fördjupade studier i katastroffysik - Marisha Pessl, 2006. mitt barn & jag - Anna Elheim, 2008. stressa ner : Tonårsboken - Eva Robild, 2008. Den motvilliga resenären - Jenny Diski, 2006. The Traveler - John Twelve Hawks, 2005

Fördjupade studier i katastroffysik (orginaltitel: Special Topics in Calamity Physics) av Marisha Pessl är en mordhistoria med många intressanta och oväntade svängar. Huvudpersonen är Blue, en sextonårig tjej som har tillbringat större delen av sin uppväxt på resande fot. Hennes mamma dog när hon var liten och nu följer hon sin pappa statsvetaren från stad till stad i USA och bor tillfälligt på de orter där han föreläser eller undervisar. På den senaste skolan finns filmläraren Hannah som har ett dunkelt förflutet, och hennes lilla krets av beundrande tonåringar. Blue dras in i deras gemenskap och där börjar allting gå galet.

Fördjupade studier … är Pessls debutbok, och den lider av ett par olika barnsjukdomar. Till exempel är varje sida pepprad med så många metaforer, liknelser och referenser att man riskerar att tröttna ganska snabbt. (Jag löser problemet med att skumläsa dem, precis som jag glider över Tolkiens alla långdragna naturbeskrivningar i Sagan om ringen.) Den är inte heller alltid så realistisk. Men det störde egentligen inte alls min läsning, och jämfört med till exempel Dan Browns Da Vinci-koden är den ett under av trovärdig handling, dialog och personteckning.
På det stora hela är den överraskande, rolig och spännande. Och väldigt bildande i amerikansk litteraturhistoria och amerikansk kultur.

mitt barn & jag av Anna Elheim är en tunn liten bok, men med stort innehåll. Elheim skriver om hur man kan göra föräldraskapet enklare genom att ha sina barn närmare. Jag kommer att skriva en mer detaljerad recension snart.

stressa ner – Tonårsboken av Eva Robild och Mette Bohlin vänder sig till tonåringar. Jag är fortfarande halvvägs in i den och det går lite trögt, men jag återkommer med en recension.

Den motvilliga resenären (orginaltitel: On Trying To Keep Still) av Jenny Diski är en märklig bok. Det tog mig över ett halvår att läsa klart den, mest för att den bitvis är så osocial. Ändå gillar jag den. Diski är en ganska knäpp men rolig litteratur- och reseskribent. I den här boken reser hon till den engelska landsbygden, till Nya Zealand och till Lappland. Överallt söker hon ensamheten och friden, men finner den inte.

The Traveler av John Twelve Hawks hittade jag i min bokhylla häromdagen men har ingen aning om vems den är eller hur den kom dit. Jag började på den igår och den verkar spännande.

The Xanadu Talisman - Peter O'Donnell, 1981. A Quiet Place - Peggy O'Mara, 2005. Ina May's Guide To Childbirth - Ina May Gaskin, 2003. På spaning i det fördolda Indien - Paul Brunton, 1934. Julstädningen och döden / Församlingen under jorden - Margareta Strömstedt, 1984/1990. Mickes metoder - Michael Lundh, 2006.

När dottern och jag var i London på vår Modesty Blaise-tripp letade jag egentligen efter The Cobra Trap men fann istället The Xanadu Talisman, även den en Modestybok av Peter O’Donnell. Modesty och Willie korsar öknar, berg och hav för att uppfylla en väns sista önskan och råkar naturligtvis ut för blodtörstiga kvinnor, shejker och pantrar. Mycket lustfyllt alltihop. Och lärorikt! Jag insåg häromdagen att jag kunnat hålla huvudet kallt som mamma i många lägen när ungarna råkat ut för olyckor just för att jag läst så många Modesty Blaise-böcker och serier. Jag visste redan hur man förebyggde blodförgiftning, motverkade skorpionbett och behandlade skottsår (för att inte tala om stukade tår och sticka i fingret).

Peggy O’Mara är sedan 1978 chefredaktör för min favorittidning Mothering. A Quiet Place är en samling essäer som oftast handlar om föräldraskap. De är eftertänksamma, otroligt varma och kärleksfulla och ibland så tänkvärda så att man blir alldeles vimmelkantig.

Ina May’s Guide To Childbirth av Ina May Gaskin är en FANTASTISK bok! Jag ska återkomma till den.

Efter vår resa har jag läst allt jag kommit över om Indien, och blev tipsad om Paul Brunton som var en av de första europeiska, andliga sökarna som reste till Asien för att bli upplysta. På spaning i det fördolda Indien (orginaltitel: A Search in Secret India) är en skönt långsam tripp från guru till guru.

Julstädningen och döden och Församlingen under jorden är de två första delarna i av Margareta Strömstedts självbiografiska romansvit. Nu måste jag absolut läsa Natten innan de hängde Ruth Ellis, den tredje och avslutande boken. Himla bra!

Boken Mickes metoder av Michael Lundh har förmodligen världens mest irriterande omslag. Men innehållet är superintressant. Ber att få återkomma till den.

 

Rendevouz with Rama - Arthur C Clarke, 1973. Den hemlige kocken - Mats-Eric Nilsson, 2008. The art of detection - Laurie R King, 2006. Fierce Invalids Home From Hot Climates - Tom Robbins, 2001. Jesus' Son - Denis Johnson, 1992. Shikasta - Doris Lessing, 1981. Unga i hemlöshet - Ann-Marie Tung Hermelin, 2008. Rainbows End - Vernor Vinge, 2006. World Without End - Ken Follett, 2008.

Den här högen består av böcker som jag fortfarande inte hunnit läsa, med undantag för Den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson, som jag sträckläste två febriga nätter. Skriver mer om den senare!

Och de andra också kanske. Här är jag på LibraryThing, ses där!

Läs vad andra skriver om , Marisha Pessl, Anna Elheim, Eva Robild, Jenny Diski, John Twelve Hawks, Peter O’Donnell, Modesty Blaise, Peggy O’Mara, Mothering, Ina May Gaskin, Paul Brunton, Margareta Strömstedt, Michael Lundh, Arthur C Clarke, Mats-Eric Nilsson, Laurie R King, Tom Robbins, Denis Johnson, Doris Lessing, Vernor Vinge, Ken Follett, Axel Odelberg, LibraryThing

* En av nackdelarna däremot är att man blir snurrig och tror att det är förra året. Rubriken härmed ändrad till rätt årtal.

 

9 Replies to “Bokrapport 12 januari 2009”

  1. Jag har inte läst just den här boken av Jenny Diski, men jag har läst Stranger on a Train och Skating to Antarctica och älskar dem! Lustigt nog (fast jag själv närmast är översocial) har jag väldigt lätt att identifiera mig med henne.

  2. Lustigt, med tanke på att hon verkar vara en slags mänsklig hemul och inte alls lik dig. Men hon kanske svarar mot din inre hemul?

  3. Jag köpte Den motvilliga resenären på Kapsylens julmarknad för en tia. Men jag vet inte om jag kommer att orka läsa den. En del texter känns så tjatiga i översättning. Värt att ”push on”?

  4. Hmm, jo men den är bra, det är inte det. Du skulle kunna börja med sista delen, om Lappland, jag tyckte den var roligast, och sen börja från början om du gillade det.

  5. Ursäkta – nu avslöjade jag min slarviga inställning till kronologi. Vissa människor (en del av dem mina barn) blir väldigt upprörda för att jag inte nödvändigtvis börjar i början av en bok eller film och ser/läser slutet sist. Förlåt om ni är såna!

  6. Äh, det var Lapplandsdelen som väckte mitt intresse in the first place (visst är det fränt med engelska så där mitt i!) så jag följer ditt råd:-)Fast just nu läser jag Pär Nuders politiska biografi. Han är inte heller så noga med kronologin, och det kan man nog inte vara om man ska skriva en begriplig text om politik.

  7. Jag är lite mer än halvvägs genom ”The Traveler” nu, den är intressant men inte lysande. Men allt hänger på upplösningen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *