Läser senaste numret av Passion for Business (en riktig tandgnisslare, återkommer till det) och artikeln där tidningens ägare Anna Bråkenhielm intervjuar Liza Marklund. Liza får frågan vad som är de bästa tipsen för tjejer som vill undvika ”de värsta minorna som många tjejer går på i jobbet”, och svarar:

”Prioritera och planera! Du kan inte göra allt. Om du satsar på både barnen och karriären så måste du välja bort andra saker som shopping, tjejkvällar, träning, alkohol, stora middagar – en massa sociala trevligheter helt enkelt, annars går du in i väggen så det sjunger om det. Minns att snälla flickor kommer till himlen. Alla andra kan gå hur långt som helst. Guldmedalj i klysch-VM, men sant likafullt.”

Jag har grubblat en hel eftermiddag, men jag förstår fortfarande inte vad hon menar.
Några rader längre ner beskriver hon den perfekta chefen:

”Hon måste vara väldigt kvinnlig – och tydlig i sin kvinnlighet. Gärna volangblusar. Titta på Amelia Adamo och SEB:s vd Annika Falkegren. Ta fram volangerna! Sedan får inte det kvinnliga bli för tydligt.”

Enligt artikeln har Liza en viss ironi i rösten, men det står inte vad ironin gäller.
Och om likformigheten bland maktkvinnorna i näringslivet:

”Alla ser precis likadana ut. Alla är blonda med fönat hår och smala midjor. Inget fel i det, jag ser ju ut så själv. Men så bra vet jag inte om det är.”

Nä. Va? Betyder det någonting? Vad?

Läs vad andra skriver om , , , , , ,

6 Replies to “Goda råd till kvinnor”

  1. Jag uppfattar det som ett tidstypiskt uttalande, bara man staplar orden på varandra och ser vederhäftig ut så tror många att verbal fekalierna är djupsinniga och/eller revolutionerande.Margaretha

  2. ” Om du satsar på både barnen och karriären så måste du välja bort andra saker som shopping, tjejkvällar, träning, alkohol, stora middagar – en massa sociala trevligheter helt enkelt, annars går du in i väggen så det sjunger om det” Jamen det är ju vad de flesta kvinnor redan gör. Jag har aldrig gillat Liza marklund, hon skriver en sån usel svenska, och det här gör knappast henne mer poppis hos mig…

  3. Ö-Helena: Helt rätt. Karriären är nog det som är största risken för krockskador, och definitivt det jag har lättast att dra ner på. Margaretha: Men visst är det absurt, att det får passera som djupsinnigt!Ilva: Jag håller med, de flesta människor lever redan ett betydligt enklare liv än glamtidningarnas kändisar gör (eller låtsas göra). Jag ser det som ett sundhetstecken, att de flesta har självbevarelsedrift nog att inse att de inte kan leva tre liv samtidigt.

  4. Hej Anna, kul att ses igår! Ska nu tassa runt här och läsa mer – otroligt underhållande läsning hittills!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *