Den amerikanska förlossningsvården är på många sätt olik den svenska – till det sämre. Trots att sjukhusen är tekniskt avancerade har USA västvärldens näst högsta barnadödlighet. Barnmorskor anses inte viktiga och är bara med på cirka 5 % av alla födslar. Man gör många fler ingrepp på amerikanska förlossningskliniker – på vissa sjukhus föds 40 % av alla barn genom kejsarsnitt – och man medicinerar betydligt mer än här.
När den amerikanska tv-stjärnan Ricki Lake födde sitt andra barn hemma, och jämförde med det första barnets födsel på sjukhus, blev hon intresserad av hur mycket födslovården påverkas av ekonomiska intressen. Hon och filmregissören Abby Epstein gjorde en dokumentärfilm om att föda barn i USA: ”The Business of Being Born”.

Filmen hade premiär den 9 januari i USA och DVD:n börjar säljas i början av maj, men det är inte så troligt att den kommer att visas på vanliga svenska biografer. Däremot kan intresserade göteborgare se den på Hagabion idag klockan 16. den 6 april. Jag har mailat Lake & Epstein och bett att få visa filmen i Stockholm, så förhoppningsvis kommer den hit också snart!

The Business of Being Born på IMDB
The Business of Being Born på Tribeca Film Festival
Salon.com intervjuar Ricki Lake om filmen

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 Replies to “Ricki Lake gör film om att föda hemma”

  1. Hörde för en otroligt massa år sen om den våldigt låga barndödligheten i Holland och de få ingreppen som kejsarsnitt, vilket skulle bero på att majoriteten helt naturligt föder hemma, med stöd av ambulerande barnmorskor, och först om förlossningen börjar krisa så åker man in till sjukhuset. De flesta förlossningar är naturliga tills man kommer fram till sjukhuset och blir patient som ska förlösas istället för helt vanlig kvinna som ska föda barn. Du kanske vet mer om detta med Holland stämmer och om det i så fall är så fortfarande. Jag kände direkt att jag hellre hade fött i Holland och legat hemma i badkaret eller nåt än under lysrören på Sös..

  2. Ungefär en tredjedel av alla barn föds hemma i Holland, och man låg länge bland de bästa 10 länderna i världen vad gäller barnadödlighet. Nu har fler börjat föda på sjukhus, och barnadödligheten har ökat en aning. Där ser man. Om du vill < HREF="http://fodahemma.blogsome.com/2005/07/07/hemfodsel-i-holland-england-och-usa/" REL="nofollow">kan du läsa vad jag skrev 2005 i Föda hemma-boken om Holland<>.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *