Peter Wolodarski skriver väldigt konstigt om Wikipedia i Dagens Nyheter idag, i artikeln Svenska ord på allas läppar – DN:s ledarredaktion ser tillbaka på 2006

Som kunskapsbank är Wikipedia ofta bättre än traditionella källor som Nationalencyklopedin, eftersom tjänsten ständigt uppdateras av miljontals användare på internet. Fel brukar därför snabbt rättas till, nya begrepp och händelser förs kontinuerligt in i katalogen.

Att söka på Mao Zedong i Kina leder dock in i historierevisionismens värld. Trots att de nya internetföretagen hyllar fri information, kompromissar de med sina principer för att kunna göra affärer i Mittens rike.

Hyckleriet är ständigt uppkopplat.

Antingen är det jag som läser suddigt, eller så vet inte Peter Wolodarski riktigt vad han pratar om. Han verkar tro att Wikipedia är samma sak som Yahoo och Google. Eller menar han att Wikipedia har sålt sin själ för att göra affärer med Kina? Var exakt har han sökt på ”Mao Zedong i Kina”? Och om han inte gillar vad kinesiska Wikipedia skriver om Mao Zedong, varför går han inte in och ändrar i den artikeln själv?

Jag skickade iväg ett mail i morse och frågade hur han har tänkt – så fort jag får svar ska jag uppdatera.

Andra bloggar om: , , , , , .

PS Här är en artikel om Mao-artikeln på kinesiska Wikipedia, signerad Howard French för International Herald Tribune.
Och här en kritisk artikel om French på bloggen The Peking Duck, för den som vill gräva sig ytterligare ett spadtag ner mot Kina.

8 Replies to “Vad vet Wolodarski om Wikipedia?”

 1. Wolodarski vet förmodligen lika lite om Wikipedia som om Kina, men det han syftar på är förmodligen att Yahoo HK hjälpte Kina att göra en Guillou, nämligen att fängsla en journalist som spred statshemligheter.

  Att söka på Mao Zedong i Kina, oavsett verktyg, erbjuder inga som helst problem. Oftast finns betydligt bättre resurser om ämnet på kinesiska än på engelska eller andra språk, men det kan ju Wolodarski inte veta eftersom han inte kan kinesiska. Mao Zedong är inget känsligt ämne i Kina, och det finns inga ”hemligheter” angående Mao eller hans ogärningar.

  Wolodarski är i klorna på andrahandskällor.

 2. Ska bli intressant att höra om han ens svarar. Han ger intryck av att vara rätt egocentrerad och inte särskilt mycket för kommunikation. När han sitter i morgonsoffan i tv lyssnar han aldrig på vad hans meningsmotståndare säger. han bara rapar upp sina fraser.

 3. Pingback: mymarkup.net
 4. Det är väl en stående fras på DN:s ledarsida att inget annat media är tillräckligt ”kommunistfientligt” sen får det vara vad det vill. Det är tur att vi har det så välbalanserade DN att tillgå :-)

 5. Det är ju lite kul genom att Kina inte är direkt roade av Wikipedia. Men de gillar ju att filtrera ut ett antal sajter.

  Jag är själv inblandad i ett tiotal sajter som kommunisterna censurerar ut från Kina.

 6. Jag har märkt att hans identitet byts hela tiden i wikipedia från svensk till sionistisk judisk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *