Jo jo, vi ska alla den vägen vandra, och våra texter med, sannolikt. Men man vill ju inte gärna att ens mödosamt nedplitade ord ska gå upp i rök rakt framför näsan på en. Det var precis vad som hände mig igår kväll: min post om barndomsböckerna från 70-talet försvann från min boksida. Bara poff, sådär. Hela texten med alla bilder och länkar borta.

Jag tror att jag vet vad som hände – en familjemedlem skulle använda min dator och stängde av någon galen anledning ner en massa flikar i Firefox, och öppnade ett nytt fönster. Då verkar det som en gammal, cachad version av bokbloggens adminsida kom upp, där 70-tals-posten bara var knappt påbörjad. Och i och med det sögs den publicerade posten bakåt i tiden, tillbaka in i blogglivmodern.

Nu ligger den alltså åter som ett utkast på fem rader bland boksidans drafts. Nästan ännu konstigare är att kommentarerna till inlägget låg kvar i vänsterspalten när jag upptäckte det här i går kväll. Idag är de också borta från startsidan – men finns fortfarande kvar inne på admin-sidan.

Jag letade som en galning igår efter en cachad version av texten. Dels var den lång och tog en evighet att skriva, dels var den viktig för mig, ingen liten pauspost precis. Inne på Technorati, blogg:anser och knuff låg bara de inledande raderna och viftade retsamt. På Netvibes syntes inte ens ett tassavtryck, det var som om texten aldrig skrivits. Men så till slut! i morse! hittade jag den, i pdf-versionen av Var är du för 3-4 november. Så nu ska jag skriva av den och lägga in den igen. (Tack svensk lemonad för att du/ni finns!)

Men det fick mig att fundera – hur gör ni andra med era bloggtexter? Backar ni upp på något vis? Jag använder onlinetjänsterna hos WordPress och Blogsome. Där finns inget back-up-system som jag känner till. Jag testade ett program som heter ecto ett tag men tyckte inte att det fungerade. Jag vet att många använder RSS-programmen som backup men i ett sånt här fall fungerar ju inte ens det.
Det känns lite vingligt faktiskt – om Blogsome lägger ner är jag rökt, stekt, pantad, kalkad och såld. Utan att lägga alltför stor vikt vid mina texters universella värde skulle det ändå kännas väldigt sorgligt att allt plötsligt var borta.

Så hur gör ni andra?

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , .

PS några timmar senare: Nu är texten tillbaka igen. Puh!

11 Replies to “Tänk om allt man skrivit bara är borta en dag”

 1. Jag skriver allt i word-dokument innan jag kopierar in det i bloggen. och så lägger jag det på cd fast det blir oftast foton som jag sparar så för de tar sådan plats.

 2. Jag brukar alltid predika att man ska skriva, och spara, i en ordbehandlare. Trots det gör jag det inte själv alla gånger, utan skriver direkt i wordpress. Dock kör jag wordpress på egen domän och kan göra backup på hela bloggen hur ofta jag vill.

 3. Precis, jag brukar också tjata på alla andra att de måste göra backuper :) Ilva, du är klokast verkar det som.

  Joshua_Tree, tycker du att WordPress på egen domän är mycket bättre än att köra online? Jag funderar på att byta men har tvekat inför att behöva flytta alla inlägg. Men om det är överlägset bättre borde jag nog göra det ändå.

 4. Jag har aldrig kört WordPress gratistjänst så den kan jag inte uttala mig om, men att köra WordPress på egen domän är vida överlägset blogspot online som jag använde tidigare. Överhuvudtaget så har egen domän den stora fördelen att man själv har (mer) kontroll över det hela. Naturligtvis kan man ändå inte rå över om den som tillhandahåller webplatsen råkar ut för ett totalhaveri eller får sina servrar beslagtagna.

  WordPress har en importfunktion som underlättar vid flytt. Dock har jag inte kunnat använda den ännu eftersom one.com (som tillhandahåller scriptorium.se) inte har cURL aktiverat, ett verktyg som tydligen behövs för ändamålet.

 5. Tittade på min egen wordpressinstallation och det verkar inte finnas stöd för import från Blogsome, såvida inte blogsome på något sätt sammanfaller med de alternativ som finns. Däremot går det att importera från ett rss-flöde, så det borde gå att lösa.

 6. Jag brukar aldrig komma ihåg att ta backup på min blogg. Tack för påminnelsen! Nu ska jag lägga in en återkommande påminnelse i min kalender också så att jag inte glömmer att säkerhetskopiera regelbundet.

 7. Jag sparar inte det jag skrivit, annat än om det är något väldigt speciellt. Jag ser min blogg som en sorts pratkvarn, och jag sparar ju inte mina samtal i dagliga livet. Då och då går jag in och raderar månadsvis med inlägg och börjar på ny kula.

 8. Matilda, du verkar ha en skön inställning till bloggandet. Önskar att jag var lika cool. En gång, när jag var typ 25, gjorde jag nånting helt olikt mig själv och slängde alla mina gamla dagböcker. Det var rätt befriande. Kanske ska fundera på att göra en ny utrensning …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *