(uppdaterad)
Läser i Aftonbladet om en kvinna som sägs vara Englands mest hatade mamma. (Inte av sina barn, alltså, utan av andra engelska människor.)

trakmorsaHon heter Helen Kirwin-Taylor och har skrivit en krönika om hur trött hon blir av sina barn.
”De tråkar ihjäl mig”, skriver hon. ”Jag blev arbetsnarkoman när mina två söner var små för att slippa vara tillsammans med dem.”

Argumentet verkar vara att vi hänger upp tillvaron kring våra barn alldeles för mycket idag.
”Till för tio år sedan tillbringade inte föräldrar varje vaken stund med sina barn”, skriver Kirwin-Taylor enligt Aftonbladet.

Men det stämmer inte. På många håll i världen tillbringar barn idag den större delen av dygnet tillsammans med sin familj. Och för bara fyra, fem generationer sen var det likadant här. Däremot är det nog ganska få engelska, amerikanska eller svenska föräldrar som idag tillbringar varje vaken stund med sina barn. Det rör sig snarare om ungefär en fjärdedel av den vakna tiden – resten är man på väg till, på eller på väg hem från jobbet.

Kanske blir tillvaron tillsammans med barnen mer barninriktad, mer barnintensiv, när man är tillsammans så lite? Både för att man själv känner ett behov av att ta tillvara på tiden och för att barnen ställer större krav på föräldrarna de stunder de är tillgängliga.

Faktum är ju att vi är gjorda för att vara tillsammans. Det ska inte vara besvärligt eller påfrestande hela tiden. Om det blir så jobbigt och krävande är det förmodligen något annat än barnen som skaver i ens liv.

Jag tror egentligen inte att Helen Kirwin-Taylor är så seriös. Hon verkar mest vara en figur som vill ha maximal uppmärksamhet. (Hennes föräldrar kanske aldrig hade tid med henne?)

Hon fortsätter med att anmärka på hur inskränkta föräldrar är:
”Mammorna i min skola är så trista. De pratar om barnens lunch när vi borde prata om krigen i världen”, klagar hon.

Men det ena utesluter väl knappast det andra. Man kan vara engagerad både i barnens lunch och i världspolitiken. Man måste bara orka ha tillräckligt många hjärnceller igång samtidigt.

Uppdatering 1: Nu har jag läst artikeln i Daily Mail*, och den hade lite fler vinklar än vad som kom fram i Aftonbladet. Men jag tror fortfarande att hon försöker göra sig dummare än vad hon är. Uttråkade hemmafruar-bloggen håller med mig.

Andra bloggar om: , ,

* Uppdatering 2: Adressen verkar krascha när jag länkar in den, så här kommer den i byggsats istället:
http://www.dailymail.co.uk/pages/live/femail/
article.html?in_article_id=397672&in_page_id=1879&ico=
Homepage&icl=TabModule&icc=FEMAIL&ct=5.html

5 Replies to “Englands tråkigaste mamma”

  1. Hallååå Anna! Jag meddelar att nu har jag lagt in dej på min Netvibessida och kan äntligen hålla koll på när du uppdaterar. Utan RSS stannar Sverige.
    Jag skulle också säga att jag gärna skulle rösta på ett sånt parti du beskriver nedan – om man modifierar punkten om tv som opium för folket. Jag kan se tv:n som möjlig folkbildare, nämligen. Jag är pro tv. Fast inte som enda sysselsättning! :)

  2. För att hålla mej till ämnet: är mamman i fråga samma mamma som var hatad gäst hos Oprah för att hon sagt att hon älskade sin man mer än barnen?

    När hon fick utveckla så visade det sig att hon ville ha/hade en separat kärleksrelation med sin make, som inte enbart var kopplad till familjelivet. Att alla hjärtans dag var något för de älskande tu, och inte en dag för barnen att uppvakta pappan, assisetard av modern, förstås.
    Och lite såna grejer som stack i ögonen på andra mammor.

  3. Salt – vad jag menar är att det skulle bli fler revolutioner om det inte fanns tv. Bortsett från det är tv en ganska skön grej.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *