När jag var liten fick jag lära mig att inte fråga vilket parti någon ska rösta på. Jag fattar fortfarande inte varför det ska vara så hemligt. Om någon frågar mig blir jag tyst och tveksam, men inte för att jag vill vara hemlighetsfull, utan för att mitt parti inte existerar ännu: Gröna anarko-human-etisk-liberala partiet (mutualisterna).

Men röstar gör jag ändå, i väntan på GAHEL(m)-partiet. I år kommer jag att rösta på Miljöpartiet, för att de förtjänar min röst mest av alla partier.
De fick min röst i de två förra valen också. Innan dess röstade jag blankt (första gången, som 19-åring), inte alls två gånger (eftersom jag i hjärtat tror på utomparlamentarismen) och en gång av strategiska skäl på sossarna för att inte moderaterna skulle vinna. (Det ångrar jag nu.)

Jag är uppväxt med vänsterideal men upptäckte som nybliven förälder att vänstern inte tolererar föräldrar som prioriterar sina barn. Hejdå vänstern. I det läget var jag på vippen att rösta på kd, men besinnade mig i tid.

Ibland känns det ganska ensamt att inte ha ett parti man gillar till hundra procent, eller ens till åttifem. Jag brukar (precis som Stationsvakt) testa mig på alla möjliga politiska onlinetester, i förhoppningen om att någon dag hamna där alla andra är. Det senaste testet, hos Blogge, var mer nedslående än någonsin:

valtest

Dina val innebär att du avviker med 89.29% från den svenska politikens mittfält. Du står därmed mycket långt från den politiska folkhemsidyll som representeras av flertalet partier och av de båda huvudkonstellationerna. Du har förmodligen en mycket god utbildningsnivå, kommer från en större ort och har vistats en längre tid utomlands. Du trivs inte alls i Sverige, och känner dig politiskt isolerad. Dina politiska åsikter representeras inte alls av någotdera blocken, och du kan lika gärna låta bli att rösta.

Men jag vill ju rösta. På ett parti som långsamt men säkert gör vårt lilla land, och i nästa steg världen, till en plats där det är sakfrågorna, inte pengarna och positionerna, som är det viktiga. Där det inte finns några partier, bara individer och deras gemensamma vilja att lösa problem!

Förresten finns det en hel uppsjö med partier som iallafall inte jag kände till tidigare. På Wikipedia kan man tillexempel läsa om partiet Enhet, som låter skönt flummigt i min stil men som nog behöver växa till sig lite, om Ingentingpartiet och en hel bunt till jag aldrig hade hört talas om:

– Demokratiska partiet de nya svenskarna D.P.N.S
– Den kokta grodans-Parti
– Dust-Online
– EU-motståndarna
– Guds Rikes UFO-parti
– Gud-Troll-Häxor-Väsen och Kosmiska Krafters-Parti
– Hej Du Partiet
– Hundpartiet-Hunden, människans bästa vän
– Jongleringspartiet
– Kärlekens och sanningens parti
– Kärlekspartiet The party of Love
– Klassiskt Liberala Partiet
– Kvinnokraft
– Landet vi ärvde-Partiet
– Partiet för kontinuerlig direktdemokrati
– Partiet.se
– Populistpartiet (Sverige)
– Rikshushållarna
– Shamanens-Urbefolkningens-Parti
– Singelpartiet-Ursäkta, men vi finns också
– Sjukvårdspartiet
– SPI – Sveriges Pensionärers Intresseparti
– Sverige ut ur EU (UT) / Frihetliga Rättvisepartiet (FRP)
– Sveriges GrannskapsParti – Svenska Folkets Vilja
– Unga Spårvagnsentusiasters Intresseparti
– Unika Partiet

och några till.

Andra bloggar om: , , , , ,

10 Replies to “Har röst, saknar parti”

 1. Miljöpartiet förtjänar min röst också sedan de (som enda parti) satte ner foten ordentligt i frågan om flyktingbarnen förra hösten.

 2. Tack för att du tog upp de små partierna i din Blog och vi , De Nya Svenskarna var bland de.

  Den situation som invandrare nu befinner sig i är inte uppmuntrande , splittring , brist på samarbete utanför föreningar, gränser , arbetslöshet, bostadbroblem, flyktingsmuggling, våld, ineffektiva invandrareföreningar, och den ineffektiva integrations-, arbets-, bostads-och utrikespolitik som blind kärlek till Israel gynnar inte majoriteten av de infödda svenskarna, ej heller invandrade svenskar.
  Därför har vi i vår Blog ställt 19 frågor till svenska folket. Det kan vara provocerande för en del.

  De Nya Svenskarna utgår i sin valmanifest från Kritik och självkritik.

  Varför inte ett invandrarpart?
  I dag finns i Sveriges riksdag 7 partier ( S,M,V, Fp, C, Kd, Mp) men inte ett politisk organisation för invandrare -svenskar.
  Svenska folket var inte nöjt med S politik då det uppstod en klyfta och ett nytt parti (V) bildades men svenska folket var ändå inte nöjda med S och V och vill har ett annat parti (Fp) men svenska folket var ändå inte nöjdt med partierna (S,V,Fp) politik och ville ha ett nytt parti därför blev det (M) , med svenska folket var ändå inte nöjt med (S,V,Fp, M) politik och vill se ett nytt parti som skulle tillvarata böndernas intresse därför bildades
  ( C ) , men svenska folket var ändå inte nöjt med (S,V,Fp,M, C) politik och ville ha ett parti som företrädde de kristna därför uppstod ( Kd ) , men svenska folket var ändå inte nöjt med (S,V,Fp,M,C,Kd) politik och ville se ett annat parti som försvarade miljön därför uppstod (Mp).

  Men svenska folket var ändå inte nöjt och ville se ett nytt europaparti och därför uppstod (Junilista).
  OBS: Vart och ett av ovanstånde partier får 32 miljoner kronor i partistöd

  Men de svenska kvinnorna var ändå inte nöjda med den svenska jämställdheten och diskrimineringen och därför bildades kvinnopartiet (FI)

  Men svenska pensionäerna var inte nöjda därför bildade de ett eget parti. Likaså bildades sjukvårdspartiet .

  Men den svenska flykting- bostads- arbetsmarknads- och utrikspolitiken och bristen på solidaritet och samarbete kan ha gynnat invandrarfientliga krafter och därför har har de eget parti ( Skåne och sverigedemokraterna).

  Frågan är varför inte De Nya Svenskarna

  De Nya Svenskarna har genom integrationspolitik sk ” integrationsinfrastruktur” analyserat problemen och arbetat fram en modell som skulle kunna tillämpas på andra flyktingar än splittrade irakier som hamnat i den nuvarande situationen . Flyktingproblemen har inte minskat utan snarare ökat pga av att man hetsat för krig trots att irakierna var trötta på krig .
  Därför hävdar vi bestämt att diktaturen kunda ha störtats utan att avfyra ett enda skott.
  Genom att utrusta flyktingar med demokrati, miljömedvetenhet och hur man kompromissat för att lösa komplexa fall som unionsupplösningen med Norge, kohandel, undvikande av första och andra världskriget, folkomröstningar m.m .och genom att samarbeta har de kunnat lösa sina egna problem.

  I Sverige bor inte bara irakier utan flyktingar som från Somalia, Sudan, Iran, Pakistan, Afganistan, Palestina, Syrien, Libanon, Gamba, Lybier, Algeriet, Marocko, Zaire, Mosambique, Namibia, mfl, antingen tillhör de olika föreningar från samma land eller så utgör de olika oppositionsgrupper i exil (Sverige) och från samma land och deras syfte ska vara att demokratisera sina länder och skapa fred, en god miljö och en hållbar utvekling.
  Därför vill vi, de nya svenskarna, att dessa flyktingar och svenska politiker tar lärdom av vad som har hänt med Irak och irakierna. Går tillbaka till ruta ett som flykting från ett inbördeskrig, förstörd infrastruktur, antal dödade som det inte går att få statistik på , miljöproblem m.m.
  Frågan är, skäms inte partiledarna för de svenska riksdagspartierna om stödet till kriget och Bush..
  Därför vill vi att iranska flyktingar inte hamnar i samma situation som irakier, ej heller somalier och sudneser m fl. .

  De Nya Svenskarna har två mål , dels att vi som har varit i Sverige en längre tid genom solidaritet och samarbete vill skriva en positiv historia i detta land , denna positiva historia skall överföras till nästa invandrargenerationen så at den i sin tur bygger vidare på det. Syftet är att undvika att tillfoga nästa generation skada..Dels att genom solidaritet och samarbete undvika att de som söker asyl efter oss inte drabbas pga av våra misstag och vår splittring. Solidaritet med nästa generation .

  De Nya Svenskarna , D.P.N.S

 3. Tack för att du tog upp de små partierna i din Blog och vi , De Nya Svenskarna var bland de.

  Den situation som invandrare nu befinner sig i är inte uppmuntrande , splittring , brist på samarbete utanför föreningar, gränser , arbetslöshet, bostadbroblem, flyktingsmuggling, våld, ineffektiva invandrareföreningar, och den ineffektiva integrations-, arbets-, bostads-och utrikespolitik som blind kärlek till Israel gynnar inte majoriteten av de infödda svenskarna, ej heller invandrade svenskar.
  Därför har vi i vår Blog ställt 19 frågor till svenska folket. Det kan vara provocerande för en del.

  De Nya Svenskarna utgår i sin valmanifest från Kritik och självkritik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *