I våras fick jag i uppdrag av Precens/Stockholms Stad att skriva texten till en broschyr om att vara tonårsförälder. Den skulle handla om både det härliga och det svåra med att leva tillsammans i en tonårsfamilj. Den skulle även presentera de senaste rönen inom psykologisk forskning, särskilt om de strategier man använder inom KBT, kognitiv beteendeterapi. Till skillnad från tidigare utskick skulle den inte fokusera på alkohol och droger.

Kampanjen fick namnet Närkontakt, och i april skickades broschyren ut till Stockholms tonårsföräldrar. Du kanske fick den i brevlådan själv, eller såg kampanjen på pendeln, bussen eller i tunnelbanan:

Svårt att nå fram?

Delar av texten är mina egna tankar, och intervjuer med andra föräldrar och tonåringar. För att få med de psykologiska teorierna och strategierna hade jag hjälp av Fredrik Livheim som är psykolog i Kometprogrammet, och ett nätverk av psykologer och andra sakkunniga.

Vi fick enormt fin respons på broschyren, och de flesta föräldrar som läst den tyckte att den var bra och användbar. Några tyckte att vi inte borde ha gjort tonåringarna till utomjordingar på bilderna. Jag kan hålla med om det – tanken från början var att visa hur hopplöst det kan vara att kommunicera inom en familj ibland. Det hade lika gärna kunnat vara föräldrarna som var utomjordingarna.

Men vi är ju förstås från samma planet. I själva verket är det rollerna – förälder & barn – som blir så annorlunda när barnen blir stora, och man kanske måste bryta en del invanda mönster för att hitta rätt tillsammans. Det finns sätt att komma närmare varandra, och det är vad broschyren vill förmedla.

Alla avsnitten i broschyren har fått varsin post här i tonårsföräldrabloggen. Gå direkt till första avsnittet – Att ställa upp för varandra – här!

Fakta om broschyren
Fotograf: Lars Forsstedt
Formgivare: Pierre Andersson
Stylist: Moa Li Lemhagen Schalin
Sminkös: Mia Högfeldt
Retusch: Mods Graphic Studio

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *