Fredrik Eklund (Debutantförlaget 2005)

Klart man blir nyfiken på en bok med en jätteglad och blåögd kille på omslaget som tydligen helst av allt i världen ville bli världens mest kända porrskådis, istället för att bli bankman som pappa eller författare som brorsan (fast det blev han ju ändå till slut). Vad är drivkraften? Hur tänker han?

När boken börjar är den unge Fredrik en framgångsrik direktör, men inte särskilt glad för det. Han känner sig dyster och nedtryckt i skoskaften av det svenska vädret, den svenska kulturen och de dystra, nedtryckta svenskarna. Han längtar västerut, till soliga lyckliga frigjorda USA där alla är glada och får vara sitt sanna jag. Jo, ungefär så är det!

Till slut får han tummen ur och reser. Han får jobb på ett produktionsbolag och får spela mot sin största idol i porrvärlden. Men lyckan är långt ifrån fullständig. Var det verkligen det här han ville?

Jag känner mig väldigt kluven till Bananflugornas herre. Å ena sidan är det brinnande tydligt på nästan varje rad att det är en känslig person som skriver, som vill bli förstådd och älskad, nästan till vilket pris som helst. Det krävs mod, eller desperation, för att visa så mycket av sin nakna själ. Ibland glimtar det till av en viss självironi, eller träffsäkra och sarkastiska beskrivningar av människor och situationer, och då är boken riktigt rolig att läsa.

Å andra sidan är det sida upp och sida ner med gnäll om det kvävande svenska samhället som är skuld till allt, som till och med drev författaren in i porrvärlden. Eller om det var mammas fel som inte ringde i rätt ögonblick, det är lite oklart. Berättelsen är bitvis rörig och upphackad och ibland blir språket väl yvigt.

Svaret på frågan varför? blir också lite hängande i luften. Först fick jag uppfattningen att det bara blev den där enda filmen eller i alla fall en kort karriär som p-skådis. Att det hela var ett experiment, ett kort dopp i porrhavet för att känna efter hur det kändes. Att när allt kom till kritan var det annat som var viktigare: kärleken.
Men det kändes inte helt beslutsamt, kanske var porrfilmvärlden värd att stanna kvar i. Jag försökte få ledtrådar på Wikipedia, där det står att Fredrik blev framgångsrik fastighetsmäklare i New York, med hund och sambo, på filmbolaget och på IMDB, där det ser ut som om han fortfarande spelar in filmer, så jag blev inte klokare av det.

Nej, jag håller inte med Linda Skugge, som enligt bokens omslag tycker att alla måste läsa den. Det var den inte tillräckligt helgjuten för. Men det är en ovanlig bok, och värd sitt pocketpris.

- Bananflugornas herre på Alfakrull
- andra bloggar om:

One Reply to “Bananflugornas herre”

  1. read about this book on the Sas inglight magazine… hope it get translated to english (or that i become miraculously fluent in swedish…)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *