(uppdaterat 20 jan 10:02) Nu är jag så arg så jag kokar. En kompis ringde mig för en stund sedan, ledsen och arg. Hennes dotter går på Hemmestas 6-9-skola, där våra barn också gick när vi bodde på Värmdö, och hon berättade en helt grotesk sak som hände hennes dotter (vi kan kalla henne L) i skolan idag.

När L, som alltså är tolv år, kom till skolan i morse kom en annan lärare in i klassrummet efter bara några minuter. Hon verkade orolig och upprörd och bad L:s lärare att ta över hennes klass, för nånting hade hänt. Efter en stund kom fler lärare och skolpersonal in i klassrummet. De såg upprörda och nervösa ut, och L blev illa till mods. De hyschade på barnen och någon satte på en radio, där nyheterna var på, men L hörde inte vad som sas.

Plötsligt sa en lärare att alla barn måste lyssna. ”Det har varit en terroristattack mot Stockholm”, sa läraren. ”Två kärnkraftverk har attackerats och läcker ut strålning. Tunnelbanor och bussar har blivit sprängda. Medborgarplatsen och hela Söder är avspärrade.”

Flera barn började gråta. Lilla L blev iskall och fruktansvärt rädd. Hennes mamma jobbar på Söder. Hon sprang ut för att komma till en telefon eller ta bussen hem. En lärare sprang efter henne och övertalade henne att komma tillbaka till klassrummet. Där satt flera barn och grät, andra var helt chockade och stumma.

Då säger lärarna att det INTE VAR PÅ RIKTIGT. Det var en inledning till en TEMADAG. De skulle ha rollspel hela dagen, kul va? En av lärarna verkade bekymrad och sa till klassen: ”Det var inte meningen att ni skulle reagera så där”. ”Hur skulle vi reagera då?” frågade L, men fick inget bra svar.

Hela L:s, och många andra elevers, dag gick som i dimma, fast de inte behövde vara rädda längre. L hade aldrig i hela sitt liv varit så skräckslagen förut, som när hon trodde att hennes mamma hade dödats i en terrorattack.

Efter ett par timmar kom rektorn och bad om ursäkt. Hon borde inte ha gett lärarna tillåtelse till det här, sa hon.

Hemmestaskolans ledningNär jag fick höra den här historien blev jag först bestört, sen tvärförbannad. Men egentligen är det inte alls förvånande att det händer just på Hemmestaskolan. Tre av mina barn har börjat där. Alla tre hoppade av och började i andra skolor. Jag vill inte skriva här precis vad jag tycker om rektorn men hon är oförmögen att lösa konflikter eller ta itu med missförhållanden och hon ljuger för föräldrarna för att slippa kritik. Det fanns flera bra lärare på skolan på vår tid, men rektor och biträdande rektor var de sämsta skolledare jag någonsin har upplevt.

Hur kan man göra så här mot barn? Hur har de tänkt? Funderade de på om någon av eleverna hade drabbats av flodvågskatastrofen för ett år sedan? Av terrorattackerna i London i somras? Hur trodde de att barnens skulle ta nyheten att deras föräldrar kanske hade sprängts i en tunnelbana?

– Ring DN i morgon, sa jag till min kompis, men det var redan en annan förälder som hade gjort: dn.se skriver om eländet här.

Jag hoppas att det här blir en väckarklocka för Hemmestaskolans personal – egentligen hoppas jag att ledningen får sparken, fast det lär väl inte hända.
Det är ett stort ansvar att vara lärare, och ett ännu större ansvar att vara rektor och biträdande rektor!

Andra bloggar om: ,

Uppdatering: Aftonbladet och sr.se skriver också om den galna övningen.

28 Replies to “Hemmestaskolan borde inte få ha elever!”

 1. Jo fast jag tycker att aven lararna har ansvar for det dar! De ar ju alla utbildade for att ta hand om barn och borde darfor kunna satta sig i hur det hela kunde upplevas. rektor har naturligtvis det yttersta ansvaret men det fanns ju ett gang som iscensatte det hela.

 2. Herregud det är ju inte klokt!! Måtte inte mina barn få uppleva såna idiotier. Deras pappa tog sitt liv genom att frontalkrocka med en lastbil och det är tre år sen men det sitter fortfarande i. Min mellanpojke gråter om kvällarna och är rädd att vi ska dö allihop. En sån sak skulle vara förödande för honom. Har dom idioterna ingen pedagogisk utbildning alls???

 3. Visst är det lärarnas ansvar Ilva, jag menar inget annat. Alla vuxna som deltog i det här skäms säkert idag, eller borde skämmas.
  Men efter flera års erfarenhet av just den skolans vanstyre känner jag ändå att det kanske inte hade hänt om biträdande rektor och rektor hade varit vettiga personer.

  Alexander: Jag hoppas verkligen att rädslan inte sitter i så länge. Däremot kanske de aldrig kommer att känna förtroende för sina lärare igen.

  Görel: Jag håller med. Barn som redan upplevt krig, olyckor, katastrofer ska absolut inte behöva utsättas för sånt här. Och inga andra barn heller, de är ju inte avtrubbade som vissa vuxna och behöver inte skrämmas!

 4. Oj!
  Jag blir förvånad. Lärare brukar ha mycket bättre omdömme än så. Om det är några som brukar ”kunna” sin åldersgrupp så är det lärarna…

  Idéen är bra tycker jag. Temadag i rollspelets tecken. Dock borde eleverna förvarnats när ämnet var så allvarligt.
  Ett stenålderstema hade mycket väl kunnat börja på det sättet eftersom alla hade förstått. Lärarna måste ha ”ryckts” med i inspiration när de planerade. (Alternativt kommit hem från någom käck fortbildning…riktad till gymnasielärare.)

  Hur som helst. Jag hoppas att ni har en konstruktiv diskussion runt detta. Förstår din oro som förälder men samtidigt tycker jag att lärarnas ambition att göra en rollspelstemadag är kreativt.

  Märkligt!

 5. Lärarna på den här skolan kan mycket väl vara avtrubbade efter många år med en helt omdömeslös ledning. Jag har alltså inte barn i den skolan längre – det är fyra år sen den sista slutade, vi bor inte ens kvar på Värmdö längre. Men jag hade skrämmande inblick i den under sex år.
  Det var ingen fortbildning utan en ”pedagogisk dramametod” som skolan använder. Den är säkert bra om man använder den på ett bra sätt – det finns ju tyvärr inga verktyg som fungerar om man håller dem i fel ände.

 6. Jag kan inte begripa hur man kunde vara så fullständigt omdömeslös. Har ingen på den skolan några hjärnceller i arbete? Det hade varit idiotiskt om det hade handlat om gymnasister men nu är det tydligen mellan/högstadiebarn som utsatts för detta och då borde det ses som kriminellt att genomföra en sådan här idé. Rollspel är naturligtvis en bra pedagogisk metod – om den används rätt.
  Vilka galningar! Hur tror de att deras trovärdighet i en verklig krissituation ser ut? Om brand utbryter, bombhot mot skolan e.dy när barnen verkligen måste kunna lita på och omedelbart lyda för sin egen säkerhets skull?!?!

 7. Upptäckte att jag läst ditt inlägg lite slarvigt. Var lite för upprörd tror jag… Ser nu att dina barn börjat o c h slutat i skolan.

 8. Jo, jag har haft min yngste son där. Han tvångskommenderades dit som första sexa när högstadiet plötsligt skulle börja då, förlorade alla sina kamrater. Han fick ingen som helst hjälp. Jag har skrivit en bok om livet där och om min familj. Den kommer snart och heter Ett sekel av tystnad.
  Tror inte att rektor Karin Nordblom fattar hur livet är överhuvudtaget. Hon har arbetat på samma ställe i en herrans massa år, först som lärare och sen som rektor. Hon fattar nog inte hur världen ser ut. Tyvärr.

 9. Jag råkar gå i den skolan och var med när det hände, och jag kan iallafall glädja er med att rektorn går i pension nu.

 10. Det var ju ingen fara… Jag går i skolan och allt är så sjukt överdrivet i medierna…

 11. Henrik: Bra att du inte kände dig illa till mods av det. Jag fick inte uppgifterna från media, utan från en som verkligen drabbades direkt på ett negativt sätt. Men så är det ju, vi är olika!

 12. Får man lägga ut bild och namn på andra personer som du har gjort? På högstadiet får man lära sig om andra människors integritet, gäller inte det för de som arbetar i skolan? Har du något att kritisera är det nog inte rätt att göra på detta sättet. Vilken signal ger du dina barn? Om du inte gillar någon så är det bara att lägga ut bild och namn och säga vad du tycker och tänker utan tanke på de som berörs. Det kan inte vara lätt att arbeta i skolan när man måste träffa föräldrar som dig. Fy!

 13. Hej Berörd förälder, bilden på skolans ledning iklädda glitter är tagen från skolans hemsida och några namn har jag ju inte skrivit. Jag tycker att du är ute och cyklar. Du förutsätter att jag inte harit tagit upp min kritik direkt med de berörda. Det är fel – det har jag gjort många gånger, alltid utan resultat. Men framförallt tycker jag att du fokuserar på fel personer. Det är barnen som har tagit skada i det här fallet, det är deras integritet (och trygghet) som är huvudsaken.

  Och om man inte klarar att träffa kritiska föräldrar ska man kanske inte jobba i skolan. Eller menar du att föräldrar ska låta sina barn bli utsatta för vad som helst utan att säga ifrån?

  /Berörd förälder 2

 14. Hej igen!
  Även om bilden ligger ute på hemsidan har du väl ändå inte frågat om lov att lägga ut den på din egen sida. Kritik behövs, men då skall den vara konstruktiv. Tycker du att din kritik leder fram till något bättre, eller är det bara smutskastning. Det märks ju att du har dålig erfarenhet från denna skolan, men alla har ju inte det. Det måste ligga mycket agg kvar hos dig eftersom du fortfarande kan vara så krass i ditt omdöme av en skola. Vad är det du tycker att de skulle ha gjort? Får man inte göra fel i skolan? Det var ju absolut inte så att de inte gjorde någonting när de insåg att allt blev fel. Det hade varit oförlåtligt om de inte hade försökt att hjälpa de som behövde det efteråt och verkligen försökt att rätta till sina fel. Men nu var det ju inte så- tror du föräldrarnas reaktioner med skriverier i tidningar mm. var en bra reaktion? Hjälpte det de elever som tog skada av detta?
  Berörd förälder

 15. Återigen, Berörd förälder, jag HAR gett konstruktiv kritk vid ett FLERTAL tillfällen. Tre av mina barn har gått på den skolan, samt många av mina vänners barn, och vi är många vuxna som förgäves har försökt få till stånd en vettig dialog. Om du hade en aning om hur skolledningen hanterar vissa problem skulle du antagligen sluta lägga din energi på att tycka synd om dem, istället för barnen. Och den här händelsen är bara en naturlig konsekvens av deras icke-engagemang i barnens villkor.

  Och ja, jag tror att det var bra för de elever som blev skrämda att se att det fanns vuxna som tyckte att skolan handlat fel.

 16. Jag tycker inte synd om skolledningen.De har ett jobb som innebär att de skall kunna ta hand om det som händer i skolan. Var det skolledningen som planerade temat? Jag vet att det var lärarna och inte skolledningen. De elever som behövde hjälp efteråt hade möjlighet att får det. Enligt de elever jag har pratat med var det ca. 4 elever av ca. 80 som tog mycket illa vid sig av händelsen. Deras rädsla och känslor skall man ta på största allvar. Kyrkan var inkopplat, kurator och skolsköterska. Vad skulle de ha gjort annorlunda tycker du?
  Jag tycker bara att det inte åligger dig att lägga ut smutskastning av en hel skola på nätet! Det hör inte hemma här. Det finns tillräcklig mycket som inte är lämpligt ändå.

 17. Men samma sak hände i Ösbyskolan, varför tar alla deta som en ”världssak” ? Så överdriver behöver det ju inte bil ? :/

 18. Jag var med om dte där, jag går i sjuan och det här var i sexan. Jag blev jätterädd och parallell klassen också. Men det var nästan bara jag i min klass som blev rädda, dom flesta fatta att det bara var ett jävligt dumt skämt när hon som spela upp på radion råka stänga av bandet och sen sätta på på exakt samma ställe.

 19. Jag är inte förvånad. Jag har fortfarande mina barn kvar i skolan men överväger starkt att flytta dem efter div. incidenter. Rektorn begår tjänstefel och att hon skall skriva på en likabehandlingsplan är helt befängt.

 20. liksom…vafan… ta det lugnt… om det var på låtsas så var det, ni gamla personer fattar ju inte humor.. ni måste ta varje sak såå seriöst.. hoppas jag aldrig blir sån som er…

 21. Karin Nordblom är idag aktiv inom Folkpartiet, vilket säger en hel del om det partiet.
  Rolf Zetterberg är ett stort frågetecken; fd säljchef på Folksam som helt plötsligt blir ekonmiansvarig på Hemmestaskolan och nu biträdande studierektor. Man är så angelägen om att ha utbildade lärare och pedagoger, men när de gäller rektorer och biträdande – vad går man på? Kompisar eller vi tar den som söker.
  Låt för äldrarådet vara med när man anställer, vi känner till hur det är utanför skolans värld och kan ställa frågor som man ofta glömmer.
  I den här fråga var Karin och Rolf ansvariga och bad mig vterligen aldrig om ursäkt. Rolf Z – dags att kolla efter nytt jobb? På Hemmesta har du gjort ditt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *