Första lediga dagen idag. Tjejerna är inte hemma, det råder ett overkligt lugn. Borde ha rusat runt som ett skållat troll och gjort julförberedelser men icke. Räknade ut att vi kommer att hinna med julstädningen (på fredag), hemsläpning av gran och julmat (på torsdag) och julklapparna (i morgon) utan större hets. Soft!Från Charles Dickens: A Christmas Carol

Då har jag visserligen beställt några julklappar redan, från Bakhåll, AdLibris och Stadsteatern. Så jag behöver bara gå till SF-bokhandeln i morgon (man kan beställa online där också men jag gillar att vara i butiken) och två eller tre andra ställen, sen ska det vara klart.

Juldekorationerna och granglittrandet väntar vi med till själva julafton, för då är döttrarna hemma igen. Och den yngsta vill gärna vara med och klä granen, så tonåring hon är.

När barnen var små och jag jobbade hemma hade jag betydligt högre ambitioner med julförberedelserna. Listan var lång och skriven med guld, rött och grönt. Det skulle bakas pepparkakor och brännas morfarsglögg, barnen skulle julbadas och skinkan blötläggas och kokas, jag fick lägga band på mig för att inte rusa ut och flå själva grisen också och hänga upp den i granen med nejlikor och röda band.

Nu för tiden hinner jag inte en bråkdel av allt det där, men det gör inget. Det blir fint ändå, lagom och fint. Det är skönt att skruva ner förväntningarna och tända lite ljus istället. Sen nån gång när jag blir mormor eller farmor kanske jag börjar bränna glögg igen, och blötlägga grisen.

Andra bloggar om: jul, julklappar

 

3 Replies to “Hå hå ja jul”

  1. Det är så skönt att ha kommit till insikt med att julen inte behöver vara hysteri utan just en tid när man unnar sig själv att bara njuta av godbitarna och låta tvången ligga kvar i julkartongen.

    God Jul Anna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *