Julia är tretton år och läser mycket, ibland på svenska men helst på engelska. Jag bad henne att ge mig några bra julklapps-boktips. Här kommer de.

Julias julböcker!

Några av dom här böckerna kan läsas av små så väl som stora, men några kan bara läsas av dom större. Åldersuppskattning står vid varje tips.

* Molly Moon-böckerna av Georgia Byng (8-15 år):

Petula, mops

Molly Moons fantastiska bok om hypnos
Boken handlar om barnhemsbarnet Molly och hennes bästa vän. En dag blir vännen bortadopterad. Molly hittar en bok och upptäcker sin nya talang att hypnotisera folk. Hon åker till Broadway och uppträder där. Hon vill hitta sin vän, men då blir hennes hund kidnappad …

Molly Moon stannar tiden
Molly är tillbaka på barnhemmet. En dag upptäcker hon att hon kan stanna tiden med sin hypnotiska förmåga. För att stoppa en ond skurk som håller på att ta över hela USA måste Molly åka till Los Angeles och vara med på Oscarsgalan.

Julia rekommenderar böckerna om Molly Moon för att de är roligt skrivna, smarta, underhållande osv.

* A Series of Unfortunate Events (Baudelaire-böckerna) av Lemony Snicket (som egentligen heter Daniel Handler) (12-18 år). De heter i ordning:

Syskonen Baudelaire

The bad beginning (En olustig början)
The reptile room (Reptilrummet)
The wide window (Den sorgsna sjön)
The miserable mill (Det sällsamma sågverket)
The austere academy (Den skräckfyllda skolan)
The ersatz elevator (Det hemliga hisschaktet)
The vile village (Den bedrövliga byn)
The hostile hospital (Det hotfulla hospitalet)
The carnivorous carnival (Det tvetydiga tivolit)
The slippery slope (Den slippriga sluttningen)
The grim grotto
The penultimate peril

Julia har läst dom tre första böckerna, och ska precis läsa fyran och femman.

A Series of Unfortunate Events handlar om tre smarta och vältaliga barn som berövas sina föräldrar och sitt hem i en stor eldsvåda. Dom kommer till sin girige avlägsne släkting, greve Olaf, som försöker komma åt deras förmögenhet och döda barnen.

Det har gjorts en film av dom tre första böckerna som heter Syskonen Baudelaires olycksaliga liv, med bland annat Jim Carrey och Meryl Streep. Böckerna är mycket bättre, mer detalj- och innehållsrika. Har man läst böckerna så förstår man mer av filmen. Det är en massa saker som filmen har lämnat ute från böckerna, och det är avgjort roligare i böckerna än i filmerna.

* Darren Shan-böckerna av okänd författare under pseudonym Darren Shan (13-25 år). De heter i ordning:

Darren Shan-böckerna

Cirque du Freak
The Vampire’s assistant
Tunnels of Blood
Vampire Mountain
Trials of Death
The Vampire Prince
Hunters of the Dusk
Allies of the Night
Killers of the Dawn
The Lake of Souls
– Lord of the Shadows
Sons of Destiny

Så vitt Julia vet finns inte dom på svenska ännu.

Det här en serie vampyrböcker som handlar om tonårspojken Darren Shan som av en olyckshändelse blir en vampyrs assistent och följer med vampyren överallt. Det händer en massa saker, dom möter andra vampyrer och de onda ”vampaneze”, som istället för att som vampyrerna ta lite blod från en människa tömmer offret på allt blod dom har. Böckerna är väldigt spännande, inte jättevälskrivna men storyn är så fängslande så det gör inte så mycket. De är egentligen inte så otäcka, eftersom han skriver så dåligt lyckas han aldrig få till det riktigt läskigt.

Kalle och chokladfabriken

* Kalle och chokladfabriken av Roald Dahl (0-379 år):

Det här är en bok som alla måste läsa innan de dör. De måste läsa den NU. Det finns inget mer att säga.

Julia rekommenderar också varmt Jojjes ljuvliga medicin, Häxorna, James och jättepersikan och Matilda, också av Roald Dahl.

* Om man inte vill köpa en bok kan man ge bort en prenumeration på Kalle Anka (fast då ska man helst veta att ungen gillar Kalle Anka innan, annars kan det bli lite av en besvikelse …)

Slut på Julias julbokstips.

 

4 Replies to “Julias julböcker för små och stora”

  1. Hon är nummer fyra i barnaskaran och har suttit sen hon var bebis med fladdrande öron när syskonen pluggade. Det i kombination med flitigt tv-tittande och datorspelande har gjort Julia ganska flytande på engelska, för att vara tretton.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *