BodyclockFör drygt ett år sedan testade jag en fiffig uppfinning och skrev om den att den borde bli årets julklapp. Nu är jag ingen trendguru vid vars läppar alla hänger men jag gör ändå ett nytt försök.

Årets julklapp är en Bodyclock. Det är en väckarklocka och den fungerar som en klockradio, men det är inte en radio som går igång på morgonen utan solen som går upp.

Om du till exempel vill vakna klockan sju kommer ett mjukt ljus att börja lysa klockan halv sju. Först väldigt svagt, som morgonrodnad, sen starkare. Under en halvtimme ökar ljuset i styrka och när väckningssignalen går igång, klockan sju, lyser klockans lampa med dagsljus.

Då har din hjärna registrerat ljuset en lång stund redan, stoppat produktionen av sömniga hormoner och är beredd på att vakna. Du är betydligt piggare redan när du slår upp ögonen.

Man kan ändra längden på soluppgången om man vill, mellan en kvart och 90 minuter. Man kan också välja om man vill ha ljudsignal eller bara ljus.

En annan sak som är bra med bodyklockorna är att man kan ställa in solnedgång på kvällen också. Under en halvtimme (eller den tid man valt) släcks ljuset långsamt, långsamt. Toppenbra för mörkrädda!

Denna genialiska manick kan förändra ditt liv radikalt och göra det betydligt ljusare. Särskilt om du har morgontrötta barn! Vi har två klockor hemma, till våra två värsta sömntutor. På den ena har det fungerat som en dröm i över ett år nu. Den andra tonåringen är fortfarande trött på morgnarna, men det kan ha att göra med att h*n alltid går och lägger sig alldeles för sent. Jag märker i alla fall en klar förbättring av detta barns morgonhumör sen vi fick klockorna.

Bodyclock AdvancedVår ena klockan är av den enklaste modellen, Bodyclock Sunray. Den andra är en Bodyclock Advanced som bland annat har ”vitt brus” som insomningsljud. Det finns en tredje, lyxigare modell med radio i som jag gärna skulle köpa till mig själv om jag hade råd.

För det finns naturligtvis en hake – de här underbara små soluppgångarna är inte gratis, de är tvärtom ganska dyra. Plus att när glödlampan går sönder (men den räcker länge, vi har fortfarande inte behövt byta någon gång) måste man köpa en lite dyrare speciallampa.
Men om du har råd så lovar jag att det är en investering värd varenda krona.

9 Replies to “Årets julklapp till tonåringar, deras föräldrar och alla andra morgontrötta”

  1. Klicka på ordet Bodyclock så kommer du till leverantören Nordic Light Care, där man kan beställa. Jag vet inga andra ställen, men jag har inte letat heller ;-)

  2. Läge skulle väl vara att hitta någon annan som gör likadan men är billigare. Måste ju bara finnas. Är ju så enkelt utformat. Enda som behövs är en timer syncad med en dimmer. Det KAN inte vara dyrt att hitta.

  3. Bra fråga heman – då kan man se till att solen kommer in genom fönstret istället, så vaknar man långsamt av dagsljuset ändå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *