Bild från (och till) Waxholmsbolagets hemsidaIgår hade jag lunchträff med halva familjen på Djurgården, vi skulle äta mackor på Blå Porten. De två barnen som skulle ta sig dit med färja från Slussen blev tre kvart försenade eftersom de var tvungna att stå i kö till Djurgårdsfärjan och missa två avgångar, för att kön var så lång.

Det får mig att åter utbrista: Låt stockholmarna gå före i kön! Visst, det är jättekul och bra med turister och vi behöver dem och allt det där. Lantisar är också välkomna, stan är stor nog för oss allihop. Men hallå! Ska vi infödingar behöva stå en timme i kö i vår egen stad för att en massa ryssar, göteborgare och amerikaner ska få åka före? Nej nej nej, så kan det inte få vara.

Kanske en lite mindre tatuering än Mendez. Foto: Peter Segemark, Nordiska museetMitt förslag är att alla som föds i länet får en snygg och/eller diskret tatuering direkt vid ankomst till Stockholm, på BB eller hemma. Sen är det bara att visa upp sin lokaltagg för att få fri entre till alla stadens museer, företräde i alla köer (och då snackar vi inte bara Djurgårdsfärjan och Katarinahissen utan även biografer, nattklubbar, krogar och Konsumkassan) samt rabatt på glass och varm korv.

PS Ja, de kunde förstås ha tagit bussen. Men de var helt nyvakna så de tänkte lite luddigt.

PPS Barnen gjorde en iakttagelse under det långa väntandet i kön, nämligen att ryssar äter glass med stor förtjusning och ljudlighet. Kanske saknas мороженое i hemlandet?

PPPS För övrigt anser jag att Slussen bör förstöras.

7 Replies to “Låt stockholmarna gå före”

  1. Håller med fullständigt…men åt andra hållet. Vi som bor i sommarstäderna runt Stockholm borde få egna parkeringar där bara vi får parkera. Det är ju faktiskt så att livet fortsätter även under sommaren för dem som bor i alla de pitoreska o trevliga småstäderna o vi har inte alla semester hela sommaren utan har tider att passa osv. I övrigt är det mycket trevligt med turister och stockholmare, det blir liksom mer livat och de är ju er vi livnär oss på. :)

  2. Underbart. I konsekvensens namn kan ju detsamma gälla stockholmare på visit i Båstad och Visby, på Österlen och i sälenfjällen? Eller vilken annan ort som helst som invaderas av grisiga och dryga stockholmare under sommar, påsk och jul.

  3. Well, personligen tycker jag att hela Stockholm verkar bestå av inflyttade lantisar. Finns det verkligen några Stockholmare?

  4. Åh David, jag önskar nästan att du inte hade frågat för det lockar fram mitt illgröna skrytsamma lokalego. Men nu är det kört! Japp, jag är en riktig urstockholmare, född på SÖS och med sju generationer stockholmare bakom mig på min pappas sida. Tufft va? Visserligen har jag levt i exil (i Nacka och på Värmdö) mellan 1984 och 2004, men nu är jag tillbaka i stadens trygga famn igen.

  5. …om vi hade såna tatueringar sp kunde man finansiera kolektivtrafiken på olika sätt också. Kanske att stockholmarnas skatt täcker våra resor, och att det kostar mer för tillfälliga besökare! Tack för att du länkar till min blogg…jag blir helt rörd, jag trodde ingen hade läst den! /annan anna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *