En man går in på en restaurang där han aldrig varit förut. Han är på bra humör.

Han beställer stekt albatross från menyn. Maten kommer ganska snart.

Han tar en första tugga, stelnar till och tappar besticken.

Efter en stund går han in på toaletten, drar fram en revolver ur kavajen och skjuter sig.

Varför?

 

By JJ Harrison (jjharrison89@facebook.com) – Own work, CC BY-SA 3.0

[Här kan du få svar på några frågor som du kanske har]

[Här är tre ledtrådar]

Ursäkta! Ledtrådarna och de hjälpsamma frågorna föll bort från just den här gåtan när jag flyttade den från gamla bloggen.
Se om du kan lista ut det ändå, eller gå direkt till [svaret]

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

[Här kan du få svar på några frågor som du kanske har]

 

Fråga:
Svar:

 

[Upp igen]
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

[Tre ledtrådar]

#1 #2 #3

.
.
.

Ledtråd 1: (tyvärr, inga ledtrådar till den här gåtan just nu!)

#1 #2 #3

[Upp igen]

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ledtråd 2: (tyvärr, inga ledtrådar till den här gåtan just nu!)

#1 #2 #3

[Upp igen]
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ledtråd 3: (tyvärr, inga ledtrådar till den här gåtan just nu!)

#1 #2 #3

[Upp igen]

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

[Svaret]

Mannen upptäcker att han inte känner igen smaken, och förstår då att det han åt förra gången inte var albatross utan sin fru. (uäck!)
Fem år tidigare blev han skeppsbruten i en storm, tillsammans med sin fru och sin kamrat. Frun försvann i vågorna, mannen och hans kamrat flöt i land på en ö. Efter en vecka utan mat gick kamraten utsvulten iväg för att hitta något att äta. Han återvände till mannen med en köttbit som han påstod var albatross …

[Upp igen]

 

 

 

 

19 Replies to “Albatross”

 1. Skriva gåtor är nogg inte det du ska ägna dig åt eftersom att alla är långsökta och man kan inte lista ut dem flesta. Eftersom att du inte ens säger att hans fru är död så snälla SKRIV INGA FLER GÅTOR!! För du är inget bra på det!

 2. Bry dig inte om kritiken. Klart att du ska ägna dig åt gåtor. Det finns alltid sådana som itne förstår och som försöker skylla sitt kortakommande på dig.
  Det finns inga regler för gåtor, du har en stil som sannolikt inte slår igenom hos den stora massan, men den kommer att utvecklas om du bara inte lyssnar på dem med ett begränsat sinne.

 3. Tycker faktiskt den var för långsökt, men du ska absolut inte sluta skriva gåtor för det!
  Försök bara skriva gåtor där man kan finna svaret I berättelsen!

 4. Detta är ingen gåta och jag antar att Anna inte kom på den… Det ska vara så att man kan fråga ja/nej frågor till den som berättat denna så ska man komma på det efter ett tag lista ut svaret… men du har missat en del grejer om ön. å i versionen som jag hörde så slängde han sig framför en bil, inte sköt sig själv.

 5. Asså grejen är att man inte ska klura fram svaret genom en gissning. man ska ställa ja/nej frågor till berättaren. sen har jag för mig att han slängde sig ut framför en bil och att man skulle få veta något om stormen i början. var finns orginalet?

 6. Den här gåtan (och de andra) berättade vi för varandra när jag var tonåring. Den fanns i många olika versioner, precis som en spökhistoria eller en vanlig gåta kan berättas på olika vis.

  Jag har ingen aning om vem som kom på den först, men nu när du säger det verkar det ganska sannolikt att det finns ett orginal, och att det är en ganska modern historia. Det skulle kunna vara Paul Sloane (vars böcker jag tipsar om här) men jag tror att han också återberättar.
  Om det är någon som vet mer får den gärna berätta!

  Du har också rätt i att man ska ställa ja/nej-frågor, och det skriver jag om här. Det är därför det finns länkar till olika ledtrådar!

 7. Asså ,URSÄKTA?Och du tänker kalla det där konstiga för ”GÅTA”????
  BARA SÅ DU VET SÅ KAN SVARET PÅ GÅTAN LIKA GÄRNA VARA SÅ HÄR:Hans fru dog för länge sen och hon hade lagat albatross åt honom en gång och den var jättegod.Och hans fru hade sagt till honom att om han äter albatross som nån annan har lagat så måste han döda sig själv.Så han råkade beställa en albatross och kom på det han lovat sin fru.Så han sköt sig själv!!!!
  Asså den gär gåtan är den MEST LÅNGSÖKTA GÅTAN JAG LÄST I MITT LIV!!!!!OCH BARA SÅ DU VET SÅ HAR JAG LÄST MER ÄN 250 LÅNGSÖKTA GÅTOR MEN…Den här var VÄRST!
  Ett TIPS:OM du är SMÄRT nog så MÅSTE du sluta skriva sånna gåtor!För det här är rena fantasi grejen asså…
  LOL!

 8. Seriöst om man resonerar som du så kan juh svaret lika gärna vara att mannen sköt sig för att han fick en impulside och tyckte att de va häftigt att blåsa av sig skallen på en herrtoa….
  Lägger du däremot ihop gåtan och svaret så har du en halvkass spökhistoria för inavlade horungar..

 9. Ska man tänka som ni gör så kan man ju inte ställa några gåtor alls, för alla kan ju ha olika svar?? Grejen med varje gåta är att den har ett visst svar. Att den skulle vara långsökt är skitdumt sagt då det är det som är det roliga, att de som har en hjärna kan få använda den lite och ställa frågor för att komma fram till det rätta svaret! Jag har själv lyckats komma fram till svaret på den här och det gick alldeles utmärkt. Bara för att vissa här sitter som fågelholkar och fattar noll när de har läst gåtan så behöver ni inte använda ert pinsamt lilla ordförråd som i princip bara består av ordet ”långsökt” för det är bara irriterande. Förresten så var kommentaren om att gåtan lika gärna kunde besvaras med ”frun hade lagat albatross tidigare och förbjudit mannen att äta det igen” det värsta jag läst.

 10. Mygod, vilken dålig gåta!
  Jag har också läst många dåliga..men detta tog priset.
  Och sen med ledtrådarna därtill??? dom gjorde ju VERKLIGEN saken mycket lättare…. NOT
  Gåtan är faktiskt så dålig att den är rolig att skratta åt, men av fel anledning.
  LOL

 11. Det är ju för fan ingen gåta? Bara en korkat berättelse. En gåta kännetecknas av att när man får svaret så är det så självklart och givetvis det enda rätta svaret…

  Här kan ju va fan som helst vara svaret!

 12. Dessa gåtor används under bl.a polishögskolans utbildning. De är till för att få fram en bra förhörsteknik. Jag älskar dessa.

 13. Jag tycker det är superkul att läsa kommentarerna i stil med ”Sluta skriv gåtor!”
  Sluta läs Annas gåtor istället om de nu är så HIMLA långsökta.
  Jag tycker de är roliga!

 14. Hej , jag och många som varit ute och rest sitter ofta framåt sen timmarna med dessa gåtor med en berättare och flera som gissar. jag känner igen flertalet av de gåtor som är med här, dom har vi gjort i australien, och i indonesien. Stämningen blir supermysig vid lägerelden och det kan ta lång tid att klura ut vad det är. Ofta får du ju svaret och skall gissa dig fram till vad som hänt. KUL!! roligt att jag hittade dom här så jag kan fylla på mitt förråd.

  Jag har nån mer om du vill fylla på ditt, bara att maila!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *