15-åringen och jag blev inbjudna av P1-morgon att ge vår syn på kvällstidningarnas sexlöp och om att statsminister Göran Persson överväger att lagstifta ”mot ökad sexualisering i medierna och i det offentliga rummet”.
Kvällen före programmet fick vi veta att Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin skulle vara med – Otto Sjöberg från Expressen var också inbjuden men hade tackat nej.

Som alltid i nyhetsprogram blev det ganska kort och snuttifikt, men vi fick ändå säga en del av vad vi hade på hjärtat. Lyssna här om du vill! (real audio, 1,5 mb)

Jag tror inte att det går att lagstifta bort sexfixeringen i media, möjligen i reklamen. Men att förbjuda är inte det viktiga. Det viktiga är att alla vuxna tar sitt ansvar – som föräldrar, som tidningsutgivare och journalister, som reklammakare, som vuxna över huvud taget.

Anders Gerdin säger att Aftonbladet tänker på unga människor och skriver om riskerna med bantning, om tonårsdepressioner och om förtryck av tjejer. Men hur seriöst verkar det när man samtidigt pepprar tidningen med rubriker som:

”Grabbar — nu är det dags att raka bröstet!”
”Hollywoods hetaste häck”
”Långa och snygga tjänar mer pengar”
”Glöm brösten. Nu är det munnen som står i fokus. Att förstora läpparna är nästa stora trend”
”Jag trivs bättre när läpparna är större”
”Jag har opererat mig för att det är fint”
”Killar tyckte att mina armar såg biffiga ut”

Alla redaktörer, producenter och utgivare kan nog peka på saker de gör som är bra. Kloka reportage, intelligenta kultursidor. Men varför är det inte det innehållet som syns på löpsedlarna då? Varför ska vi ge barn och unga människor en bild av att det enda som betyder något för vuxna är hur snygg eller kåt man är?

Vårt samhälle har inga initiationsriter för unga som vill bli vuxna, och vi släpper absolut inte in dem i vårt arbetsliv så att de kan känna sig nyttiga. Så vad återstår för flickor och pojkar i skol- och tonåren som längtar efter att bli stora, att börja räknas som riktiga människor? Kanske att ägna sig åt sånt som tydligen är otroligt viktigt för vuxna: Sex, droger och så bantning förstås.

5 Replies to “Vad mer än sex, våld och bantning?”

  1. Jaha, var det ni! ;-) Tyckte ni lade fram problemet väldigt bra, och att Anders Gerdin inte hade mycket att komma med.

  2. Kul!
    Dottern hade lite tunghäfta först men när hon väl fick upp farten var hon ju ostoppbar. I hennes ålder kommer filibustrandet ganska naturligt :-)

  3. :)
    Ja de viktigaste är nog att man fått med sig en stark självbild hemifrån. Men annars så köpbojkottar jag Expressen och Aftonbladet… och varje gång någon använder den dåliga liknelsen Aftonbladet eller Epressen då dom inte vet åt vilket håll de ska gå eller va de ska köpa så utbrister jag stå still eller inget av de… eller pest eller kolera? :)

    (lite roar små)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *