Rektor Eva Wikberg på friskolan Maria Elementar i Stockholm har infört klädregler på skolan. Helt rätt, men av helt fel orsak. Snarare än att stötta eleverna i det dagliga dilemmat ”hur man blir accepterad” verkar hon vara ute efter att bara ha elever som delar hennes uppfattning om vad som är rätt och fel i klädväg.

Många har reagerat på att skolan skapar egna regler. Men en friskola går ju ut på precis det, att ha en egen profil (så länge de följer Skolverkets stadgar förstås). Inklusive en ”dress code”. Föräldrar och elever kan tycka vad de vill, det är friskolans ledning som bestämmer och man kan alltid välja en annan skola om inte skorna passar.

(En annan invändning är att eleverna ska känna sig förtryckta. Argast är Anders Selin, Unga Örnars förbundssekreterare. ”Om det här inte är en kränkning då vet jag inte vad ordet står för” skriver han i ett pressmeddelande. Personligen tycker jag att det finns många bättre definitioner.)

Men det är alltid intressant att syna motiven bakom ett beslut. Har rektorn på Maria Elementar förbjudit vissa sorters kläder för att värna om elevernas rätt att slippa modestress och grupptryck?

Det verkar inte riktigt så. I ett rektorsbrev på skolans hemsida skriver Eva Wikberg bland annat:
”Meningen med skolans fostran på detta område är inte att att ge eleverna en ´stilkatalog´ utan att ge dem en känsla för vad som är rätt och fel såväl etiskt som estetiskt, atSkoluniform för tjejer i Ralph Allen-skolan, Bath, England t lära dem förstå värdet av rätt uppträdande och rätt klädsel på rätt plats och styrkan i att kunna ’tala med bönder på bönders vis och med lärde män på latin’.”

Det verkar alltså inte handla så mycket om att barnen ska slippa lägga energi på att anpassa sig efter trender och rädsla för att inte vara bra nog som man är.

I så fall vore det ju enklast för eleverna att Maria Elementar införde skoluniform, något som är mycket vanligt både i friskolor och vanliga skolor i större delen av världen, både i rika och fattiga länder.

Då skulle man ju bespara eleverna våndan att varje morgon fundera på om tröjan de tänkt använda är estetiskt rätt eller fel. Enligt rektorn alltså.

Men smart marknadsföring av skolan var det! Alla media har tagit upp det och nu har skolan säkert fått dubbelt så lång kö som de haft förut, en av föräldrar som hoppas få in sina barn i en riktig stilskola.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *