Hade den stora glädjen att bli medbjuden på ”Förklädd gud” på Folkoperan för några veckor sen. Det var fantastisk lyrik, dans och musik, inte minst av dragspelsgeniet Lelo Nika. Gå och se om ni kan, 26 mars är sista speldagen!

EU-medborgarna som deltar gör Hjalmar Gullbergs dikt akut viktig. Läs gärna Södermalmsnytts intervju med Zinica Ciuraru och Liliana Măcău.

Folkoperan skriver: ”I den antika grekiska gudasagan fick guden Apollon som straff att vandra förklädd bland människor på jorden. Med hjälp av denna saga om människovärde kommenterade poeten Hjalmar Gullberg samtidsmänniskan. Han blev starkt berörd av judarnas situation i Tyskland, vilket satte avtryck i diktsviten Förklädd gud. Frasen ”Ej för de starka i världen, men de svaga” inleder verket. Folkoperan försöker se människan bakom den yttre skepnaden. Kan vem som helst vara den inkarnerade guden?
Verket är förunderligt ljust och djupt humanistiskt. En besvärjelse över det heliga och okränkbara i människan. Hjalmar Gullberg får oss att inse att varje gång vi värderar en medmänniska efter hennes yttre, hennes materiella ställning, hennes kulturella eller etniska bakgrund, efter hennes kön eller ålder, så gör vi i själva verket våld på något heligt i oss själva.
(…)
Så kanske handlar det i dessa gudlösa tider inte om att leva som om det fanns en Gud – utan om att leva som om varje människa var en gud.”

Föreningen HEM, som arbetar ideellt för att hjälpa marginaliserade EU-medborgare, söker volontärer.

 

 

Kommentera